* برای تماشای ویدیو لطفا صبور باشید. چون زمان بارگذاری آن طولانی است.
دانلود ویدیو با کیفیت بالا از سرور طربستان (20 مگا بایت)
This all that youth will give to you;
It is the season for wine, roses and drunken friends;
Be happy for this moment; this moment is your life”
Omar Khayyam
بدون تردید عمر خیام شناخته شده ترین چهره ی ادبیات ایران در مغرب زمین است. اغراق نیست اگر بگوییم وی سهم قابل توجهی از این شهرت را مدیون ادوارد فیتزجرالد (Edward FitzGerald)، نویسنده، شاعر و مترجم بریتانیایی است که 150 سال پیش رباعیات خیام را به انگلیسی ترجمه کرد. هرچند خود فیتزجرالد نیز معتقد بود، ترجمه ی او نمی تواند نشانگر عظمت کلام خیام باشد، قدرت ترجمه ی وی به حدی بالا بود که تاثیرش پس از 150 سال همچنان بر شاخه های مختلف هنر و ادبیات بریتانیا و دیگر کشورها پدیدار است.
جملات و اصطلاحاتی که فیتزجرالد در ترجمه ی رباعیات استفاده کرده بود، بعدها در نوشته های بسیاری از نویسندگان متاخر وی استفاده شد. از جمله در کتاب «قتل با انگشتان لرزان» اثر «آگاتا کریستی» رد پای ترجمه ی فیتزجرالد وجود دارد. داستانهای کوتاه «ویلیام سیدنی پورتر» (William Sydney Porter) که با نام O. Henry شهرت دارد نیز سرشار است از جملات ترجمه ی فیتزجرالد. در یکی از داستانهای پل مارلو (Paul Marlowe’s) نویسنده ی داستانهای علمی-تخیلی، یکی از شخصیتهای داستان تنها قادر است با ابیات خیام با دیگران صحبت کند.
عمر خیام بر موسیقی غرب نیز اثرگذار بوده است. «گرنویل بنتوک» (Granville Bantock) موسیقی دان بریتانیایی آلبوم عمر خیام را با الهام از اشعار وی، در اوایل قرن بیستم ساخت. الن هوهانس (Alan Hovhaness) موسیقیدان ارمنی نیز در کارهای خود از رباعیات خیام الهام گرفته است.
ادموند دولاک (Edmund Dulac) هنرمند فرانسوی بخشی از شهرتش را مدیون تصویرگری کتاب رباعیات خیام است.
جالب است بدانید محبوبیت رباعیات خیام در غرب به قدری زیاد است که نسخه های طنز رباعیات (Parody)، به تقلید از رباعیات وی سروده شده است. رباعیات یک گربه ی ایرانی، رباعیات یک اتوموبیل و رباعیات یک گلف باز از این جمله اند.
گستره ی تاثیر خیام بر هنر مغرب زمین محدود به ادبیات و موسیقی نبوده است. حتی هالیوود هم خیام را می شناسد.
ویدیویی که در ابتدای این مطلب می بینید، قسمتی است از فیلم سینمایی «بیوفا» (Unfaithful) محصول سال 2002 به کارگردانی نویسنده و کارگردان مشهور هالیوود، «آدریان لین» (Adrian Lyne). در این صحنه شخصیت اول فیلم پس از این که رباعیات خیام را از قفسه ی کتابخانه برمی دارد، رباعی مشهور «می نوش که عمر جاودانی این است» را می خواند.
البته استفاده از اشعار خیام در هالیوود به مدتها پیشتر برمی گردد. در فیلم وسترنی «دوئل زیر آفتاب» (Duel in the Sun) با بازی گریگوری پک، محصول سال 1946، یکی از رباعیات خیام نقل می شود. آخرین حضور خیام در صنعت سینما و تلویزیون امریکا مربوط به سریال تلویزیونی «آمستردام جدید» (New Amsterdam) محصول سال 2008 شبکه ی فاکس نیوز است. در این سریال کتاب خیام کتاب مورد علاقه ی یکی از شخصیتهای داستان است.
کتابخانه ی بریتانیا (British Library) به مناسبت صد و پنجاهمین سالگرد انتشار ترجمه ی ادوارد فیتزجرالد، نمایشگاهی را برگزار کرده است که به معرفی فیتزجرالد و خیام می پردازد. این نمایشگاه از تاریخ 14 دسامبر 2009 تا 21 فوریه ی 2010 به صورت رایگان دایر است. اگر در بریتانیا هستید، توصیه می کنم این نمایشگاه را از دست ندهید و ظرف سه هفته ی آینده حتما از آن دیدن کنید.
در زیر می توانید چند عکس اختصاصی طربستان را از این نمایشگاه ببینید.
طربستان: قسمتی از مستند بی بی سی انگلیسی درمورد عمر خیام
ویکی پدیا: تعدادی از آثار هنری که در آن رباعیات خیام حضور دارد
ویکی پدیا: ادوارد فیتزجرالد (Edward FitzGerald) در ویکی پدیای انگلیسی
بریتیش لایبرری: صفحه ی اختصاصی این نمایشگاه در وب سایت کتابخانه ی بریتانیا
آمازون: آلبوم موسیقی عمر خیام اثر گرنویل بنتوک
IMDB: معرفی فیلم سینمایی Unfaithful
من که نتونستم ویدئو رو دانلود کنم.
@ دل زده:
تعجب می کنم. چون مشکلی برای دانلود نباید باشه. لطفا دوباره تلاش کن.
آقا دستت درست
خواهش می کنم
یکی از آهنگهای مورد علاقه من این آهنگ بود :
http://www.backupflow.com/g.htm?id=21947
به همین دلیل برایم بسیار جالب شد، که اینجا خواندم در فیلم “Unfaithful” هم اشاره ای به این رباعی شده است.
اینجا لازم میدونم از زحمات شما قدردانی کنم، بخاطر دانسته های مفیدی که این وبلاگ به من آموخت.
اتفاقاً این رباعی از رباعیات مورد علاقهی من هم هست و پیش از این هم در طربستان آمده بود.
من سالها پیش که فیلم بیوفا را دیده بودم بدون این که در فیلم اشاره ای به خیام بشود یا از قبل بدانم، این چند جمله به دلم نشست و مصمم شدم سر در بیاورم این جملات از فیلمنامه نویس است یا نویسنده ی دیگری. تا اینکه بعد از کمی تحقیق فهمیدم این چند جمله در واقع ترجمهی رباعی مشهور خیام است. پس از این تجربه به حضور خیام در سینما و دیگر هنرها علاقمند شدم و دریافتم حضور خیام در آثار دیگران حتی بسیار بیشتر از فهرستی است که ویکیپدیا گذاشتهاست. چرا که مثلاً در همین پیوند ویکیپدیا اشارهای به فیلم بیوفا نشده است.
از لطفت هم سپاسگزارم. من فقط اینجا زیبایی را تکثیر میکنم. همین.
قسمت کردن اینهمه زیبایی، کار بس ارزنده ای ست، میم بزرگوار.
alli bod
سلام و سال نو بر همه شما فرخنده باد.
من واقعا از اين مطلب لذت بردم و هم تحت تاثير قرار گرفتم. اصلا فكر نمي كردم از رباعيات خيام توي فيلم هاي هاليوودي استفاده شده باشه، بسيار خوشحال شدم و بايد به پيگيري و توجه شما آفرين و تبريك بگم كه اين مطالب را بدست آورديد و با تقسيم كرديد.
راستش من عاشق رباعيات خيام هستم و اون ها را بسيار زياد مي خونم و هر بار انگار بار اوله. به تازگي تصميم گرفتم كه بيشتر در مورد خيام ، شخصيت ادبي و علميش بدونم و چند روزي هست كه توي اينترنت مي گردم، مطلبتون خيلي ناب و مفيد بود. باز هم سپاس.
@sfr:
سلام دوست عزیز
سال نوی تو هم مبارک. خوشحالم که از این مطلب لذت بردی
سلام ممنون از مطلب جالب شما چون من این فیلم را بارها دیده بودم ولی به این که بازیگر این فیلم کتاب خیام بزرگ را میخواند توجه نکرده بودم من شیفته ی حضرت خیام بزرگ هستم
سلام
من دوباره به اين صفحه اومدم چون سري قبل نتونستم داونلودش كنم اگر ممكنه يه راهنمايي كنيد كه بتونم اين ويدئو را بگيرم از وبتون.
با سپاس فراوان.
@sfr:
بر روی این لینک کلیک راست کنید و با توجه به مرورگرتان یکی از گزینه های Save Target As/Save Target A/Save link as کلیک چپ کنید. دانلود فایل آغاز می شود.
این فایل نسبتا بزرگ است. وقتی دانلود شروع شد اگر از اینترنت پرسرعت استفاده نمیکنید باید کمی صبور باشید.
[…] صادق | صادق هدایت | نسخهی pdf نرمافزار رباعیات خیام تاثیر خیام بر ادبیات، موسیقی و سینمای غرب | […]
نظر دادن